Mandle
Mandle se získávají z pecek plodů mandloně, která dorůstá výšky tří až pěti metrů. Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí. Nejčastěji se pěstuje v jižní Evropě a Africe. Do ČR se dovážejí z USA. Mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vitamínu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitamínu E (tokoferolu) a kyseliny listové. V mandlích je rovněž skryto 40 - 50% tuku, 15 - 30% bílkovin, 5 - 7 % cukru, 5 % minerálních látek, 3 % gumy, kyanogenní glykosidy amygdalin a prunasin, mají vysokou energetickou hodnotu. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Skořápka mandle je velmi tvrdá, proto ji doporučujeme menším druhům ptáků naťuknout, aby se k samotnému jádru dostali, podobně doporučujeme postupovat zpočátku i u větších druhů ptáků, neboť mnohdy se tává, že práci mandle neznají, oříšek vezmou do zobáku, a když zjistí, že nejde rozlousknout, přestanou mít o něj zájem a pustí jej na zem. | ||