CZ | PL

Vlašské ořechy

Vlaššský ořech (Juglans regia) je plodem ořešáku královského, který dorůstá do výšky 10-40 metrů. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. První stromy se v  Evropě začaly pěstovat v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku. Plodem je oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím. Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3% sacharidů (cukrů). Nachází se v nich železo, selen, zinek, draslík, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek a mozkové činnosti také prospívají. Mají rovněž protizánětlivé vlastnosti, příznivě působí na srdečně - cévní choroby, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu.

Jádra vlašských ořechů – nutriční hodnoty ve 100 g 
Energetická hodnota650 kcal
Proteiny15 g
Nasycené tuky6 g
Jednoduché nenasycené tuky9 g
Polynenasycené tuky47 g
Uhlovodany14 g
Vlákniny7 g
Selen4,90 µg
Fosfor346 mg
Hořčík158 mg
Sodík2 mg

Obsahové látky:

Karboxylové kyseliny

Velké množství různých nenasycených mastných kyselin, například:
kyselina linolová (61% z obsahu mastných kyselin)
kyselina linolenová (13%)
kyselina kávová
kyselina neo-chlorogenová

Chinony
juglon
hydrojuglon

Terpeny
germakren D

Flavonoidy
kvercetinkempferol

Třísloviny a jejich deriváty
kyselina galová
kyselina elagová

Taniny

Vitaminy a provitaminy
ß-karoten (provitamin A)
vitamin B3, B5, B6kyselina L-askorbová (vitamín C)tokoferol (vitamin E)

Stopové prvky
draslík
fosfor
hořčík

Ořechy » VLAŠSKÉ

Krmiva a chovatelské potřeby

Pro papoušky

Vitamíny a chovatelské potřeby

Přehled - uživatel/košík

Vybráno položek: 0

Cena zboží s DPH: 0,00 €